The Founder

Directed by JOHN LEE HANCOCK

Music Carter Burwell Director of cinematography John Schwartzman

Cast Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman, Patrick Wilson, Linda Cardellini

 Country USA  Length 115 min.  Language English  Subtitles Dutch 

In dit controversiële verhaal achter de oprichting van McDonald’s speelt Michael Keaton de rol van Ray Kroc, een mislukte deur-aan-deurverkoper van milkshakemachines. Op de rand van zijn eigen faillissement ontmoet hij de twee broers Mac en Dick McDonald die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië. De basis van hun succes: een revolutionair en razendsnel productieproces. De ambitieuze Ray Kroc laat de twee dromen van een enorme franchise: McDonalds! Maar als Kroc aan boord stapt van het bedrijf komen de broers erachter dat Kroc hele andere plannen heeft met de onderneming…

ENGLISH
The story of McDonald’s founder Ray Kroc.

Variety
John Lee Hancock’s knowingly mistitled biopic of McDonald’s mogul Ray Kroc proves an unexpectedly piquant moral parable for the Trump era. Not since “Steve Jobs” has such a bright prestige spotlight been granted to such a nakedly venal protagonist, played by Michael Keaton with an easy, puppy-eating grin and unhinged salesman’s patter that makes his narcissistically self-pitying character from “Birdman” look positively cuddly by comparison.

JOHN LEE HANCOCK

(The Alamo | The Blind Side | Saving Mr. Banks )

“Een even geslepen als actuele fabel over de Amerikaanse ziel”

VPRO Cinema

ratingratingratingrating

“Michael Keaton excelleert ”

NRC

ratingratingratingrating

“The Founder is een slimme satire over de schaduwkant van de Amerikaanse droom. De timing van deze film is fenomenaal: het is onmogelijk tijdens het kijken niet minstens een keer aan Donald Trump te denken. ”

De Volkskrant

ratingratingratingrating