première

The Edge of Seventeen

PREVIOUSLY UNRELEASED, ONE WEEK ONLY

ratingratingratingrating

De Volkskrant

104 min. English NOT SUBTITLED USA KELLY FREMON CRAIG

Engels gesproken, niet ondertiteld

EYE besteedt elke zomer aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar vervolgens nooit de Nederlandse bioscopen bereikten. Onder de naam ‘Previously Unreleased’ zijn deze zomer in De FilmHallen en The Movies vier van deze belangwekkende titels alsnog te zien. De films zijn door EYE geselecteerd uit het aanbod van de internationale festivals. Elke film wordt op de eerste donderdag ingeleid door een redacteur van Filmkrant Live.

Onbeschaamd narcistisch maar toch razend charmant en grappig, hyperintelligent maar emotioneel kwetsbaar: in haar speelfilmdebuut The Edge of Seventeen schetst Kelly Fremon Craig een gelaagd portret van Nadine, een zeventienjarige scholiere die het met iedereen aan de stok heeft. Glansrollen voor Hailee Steinfeld (Nadine) en Woody Harrelson als droogkomische, vileine geschiedenisleraar.

Wie zich nog herinnert hoe het is om een onaangepaste puber te zijn die op voet van oorlog verkeert met de hele wereld, zal een schok van herkenning voelen bij het zien van The Edge of Seventeen. Op haar middelbare school is Nadine de archetypische outcast die zich met haar scherpe tong onderscheidt van de kudde; voor haar is cheerleader worden geen optie, liever zoomt ze in op de zwakke plekken van haar medeleerlingen of vertelt ze haar geschiedenisleraar Mr. Bruner (Harrelson) wat de reden is van zijn kaalheid en zijn karige lerarensalaris. Eén hartsvriendin heeft Nadine: de lieve, alles begrijpende Krista. Wanneer die zich in de armen werpt van Nadine’s broer Darian stort Nadine’s wereld in elkaar.

Kelly Cremon Fraig’s speelfilmdebuut werd ontvangen als bijzondere mix van soms hilarische high school comedy en subtiel coming of age-drama. Steinfeld kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar spel en de film won de NFYCC Award, de prijs van de New Yorkse filmcritici voor het beste speelfilmdebuut van 2016.

ENGLISH
High-school life gets even more unbearable for Nadine when her best friend, Krista, starts dating her older brother.

Variety
It’s a teen movie that starts off funny ha-ha but turns into something more like a light-fingered psychological thriller. The drama is all in Nadine’s personality, in how far she’ll go to act out her distress.

KELLY FREMON CRAIG

1981 | USA Hailee Steinfeld, Haley Lu Richardson, Blake Jenner, Woody Harrelson, Kyra Sedgwick Atli Örvarsson Doug Emmett

“Fris en eigenzinnig”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Paterson

The Movies Top-10 #8

Aquarius

The Movies Top-10 #9

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Disobedience

2e succesweek
OK

Themovies.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?