laatste week

Proxima

ratingratingratingrating

NRC

Online ticket: €10,50 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

107 min. French | English | Russian | German Dutch FRANCE

De nuchtere Française Sarah (Eva Green) voedt haar jonge dochter Stella (Zélie Boulant) alleen op. Ze is een toegewijd moeder en Sarah en Stella hebben een nauwe band. Sarah is ook een briljante en gedreven astronaut, die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde – ruimtemissie, samen met de chauvinistische Amerikaan Mike (Matt Dillon) en de vredelievende Rus Anton (Aleksey Fateev). Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afwezigheid en fysiek in topconditie begint ze aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele rollercoaster, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

In het ruimtefilmgenre zijn witte (Amerikaanse) mannen en imperialistische thema’s zo oververtegenwoordigd dat een film als Proxima een verademing is. Deze film gaat over de gemoedstoestand van een Franse astronaute. Regisseur Alice Winocour, die zich vaak richt op gekwelde mensen, verkent de mentale werklast van Sarah, die is geselecteerd voor een ruimtemissie met verder louter mannen. Ze krijgt te maken met een zware, uitputtende training, seksisme op de werkvloer en vooral met de gedachte dat ze haar achtjarige dochter een jaar moet achterlaten.

Proxima is een authentiek, gevoelig en genuanceerd drama. Een ruimtefilm die zich voor het grootste deel op aarde afspeelt! De soundtrack is van de Japanse componist en Oscar winnaar (soundtrack The Last Emperor) Ryuichi Sakamoto. In 2015 schreef hij samen met Carsten Nicolai de muziek voor The Revenant. Proxima won maar liefst drie awards op het Internationale Film Festival van San Sebastián en viel in de prijzen op het Toronto International Film Festival (platform prize, honorable mention).

ENGLISH
Sarah is a French astronaut training at the European Space Agency in Cologne. She is the only woman in the arduous program. She lives alone with Stella, her eight-year-old daughter. Sarah feels guilty that she cannot spend more time with her child. Her love is overpowering, unsettling. When Sarah is chosen to join the crew of a year-long space mission called Proxima, it creates chaos in the mother-daughter relationship.

Screen Daily ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
A significant, ambitious and entirely impressive film by a dazzling young French director in full command of her ship.

The Hollywood Reporter ⭐️⭐️⭐️⭐️
This superbly crafted yet intimate family drama is so realistic in terms of its setting and technical specificity, it sometimes feels like a documentary. … It’s perhaps a tad deliberate in spots, hitting its central theme too heavily on the nose, but Proxima pulls off an impressive balancing act between the personal and the astronomical.

ALICE WINOCOUR

(1976 | FRANCE)
Augustine (2012) | Maryland (2015)
Eva Green, Zélie Boulant-Lemesle, Matt Dillon, Aleksei Fateev Ryuichi Sakamoto George Lechaptois Alice Winocour

“Hoopvol en bitterzoet”

ratingratingratingrating

NRC

“Een indrukwekkende film, met sterk acteerwerk en een prachtige soundtrack van Ryuichi Sakamoto”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Rifkin’s Festival

première

Just 6.5

première

Wonder Woman 1984

première

Corpus Christi

OK

Themovies.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.