Fuocoammare

THE MOVIES TOP-10 NR. 3

ratingratingratingratingrating

Het Parool

108 min. Italian | English Dutch ITALY GIANFRANCO ROSI

zo 13 augustus – 15.00 uur
ma 14, di 15, wo 16 augustus – 21.30 uur

Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.

Juryvoorzitter Meryl Streep sprak van een “belangrijke, visionaire en noodzakelijke film” en ook de pers is unaniem lovend over deze documentaire die het verhaal vertelt van Lampedusa, het kleine Italiaanse eiland dat middenin de storm van de vluchtelingencrisis zit. Eén van de eilandbewoners is de 12-jarige Samuele. Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil hij zich amuseren en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Lampedusa is de bestemming geworden van de vele vluchtelingen, wiens reis vaak eindigt in een verdrinkingsdood voor de kust. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. En vreemd genoeg gaat ondertussen het gewone leven ook zijn gang op het eiland. Want zelfs op een kleine plek als Lampedusa kunnen 2 werelden naast elkaar bestaan.

Fuocoammare begint als de cameraploegen verdwenen zijn. Op het Italiaanse rotseiland Lampedusa, baken en grafsteen in zee voor honderdduizenden vluchtelingen. Rosi verbleef 1,5 jaar op het eiland en stelt het verhaal van de vluchtelingen naast het verhaal van de lokale bewoners. Het is niet enkel tragedie en verschrikking, er is ook medeleven en gewoon verder leven. Rosi won eerder de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië met Sacro Gra.

ENGLISH
Capturing life on the Italian island of Lampedusa, a frontline in the European migrant crisis.

Screen International:
A powerful, at times shocking but also intensely human documentary.

The Hollywood Reporter:
Where journalism leaves off, Fuocoammare begins. It takes a unique documentary filmmaker like Gianfranco Rosi to capture the drama through the periscope of his camera focused on the small Sicilian island of Lampedusa.

GIANFRANCO ROSI

1964 | ERITREA
El Sicario, Room 164 | Sacro Gra
Gianfranco Rosi

“Een verpletterend drama, waarmee Rosi zich andermaal bewijst als meesterverteller”

ratingratingratingratingrating

Het Parool

“Schitterend, hoe pijnlijk de inhoud ook is”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Disobedience

2e succesweek

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

The Killing of a Sacred Deer

The Movies Top-10 #4

Happy End

The Movies Top-10 #6
OK

Themovies.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?