laatste week

Do the Right Thing

ratingratingratingrating

VPRO Cinema

Online ticket: €10,50 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

120 min. English | Italian | Spanish | Korean Dutch 1989 | USA

Regisseur Spike Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen.

Een kokend hete zomer in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant in New York zet de toch al gespannen verhoudingen tussen zwarte bewoners en Italianen nog verder onder druk. De uitbaters van een pizzatent, Dal en zijn zonen Pino en Vito, zijn het mikpunt van haat in Lee’s schildering van de moeilijkheden tussen New Yorks diverse bevolkingsgroepen.

Op de soundtrack staan flink wat old skool hiphoptracks. Rosie Perez opent Do the Right Thing dansend op het niets aan de verbeelding overlatende ‘Fight the Power’ van Public Enemy. Spike Lee zelf is te zien als hoofdpersoon Mookie, een verzamelaar van racistisch speelgoed, naast toen nog vrij onbekende acteurs als Samuel L. Jackson en John Turturro.

Spike Lee regisseerde meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips, en is een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In mei is hij voorzitter van de Gouden Palm-jury in Cannes. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema’s in Lee’s werk. Do the Right Thing werd in 1999 door de Library of Congress aangewezen als waardevol filmerfgoed en opgenomen in de National Film Registry, een selectie films die om culturele en historische redenen worden geconserveerd.

ENGLISH
On the hottest day of the year on a street in the Bedford-Stuyvesant section of Brooklyn, everyone’s hate and bigotry smolders and builds until it explodes into violence.

SPIKE LEE

(1957 | USA) Soike Lee, Samuel L. Jackson, John Turturro, Danny Aiello, Ruby Dee Bill Lee Ernest Dickerson Spike Lee

“Een film vol brutaliteit en dubbele bodems, die de reputatie van Lee als regisseur definitief vestigde”

ratingratingratingrating

VPRO Cinema

OK

Themovies.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.