Certain Women

PREVIOUSLY UNRELEASED, ONE WEEK ONLY

Directed by KELLY REICHARDT

Music Jeff Grace Director of cinematography Christopher Blauvelt

Cast Michelle Williams, Kristen Stewart, Laura Dern, James Le Gros

 Country USA  Length 107 min.  Language English  Subtitles Dutch 

kijkwijzer

Certain Women

25 jul

Dinsdag

19:05

tickets

Donderdag 13 juli zal de voorstelling  van 19:15 in The Movies worden ingeleid door NRC filmcriticus Dana Linssen. 

EYE besteedt elke zomer aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar vervolgens nooit de Nederlandse bioscopen bereikten. Onder de naam ‘Previously Unreleased’ zijn deze zomer in de Filmhallen en The Movies vier van deze belangwekkende titels alsnog te zien. De films zijn door EYE geselecteerd uit het aanbod van de internationale festivals. Elke film wordt op de eerste donderdag ingeleid door een redacteur van Filmkrant Live.

Tegen de achtergrond van het indrukwekkende berglandschap van Montana proberen vier vrouwen het leven zo in te richten dat het aan hun eisen en verlangens voldoet. In haar nieuwste film laat Kelly Reichardt zien hoe de dagelijkse levens van de vrouwen elkaar raken. Koppige doorzetters zijn ze allemaal, maar ook wat eenzaam.

Sterke vrouwen die hun eigen plan trekken maar toch oog hebben voor de mensen om hen heen: met films als Old Joy (2005), Wendy and Lucy (2008) en de minimalistische western Meek’s Cutoff (2010) zette de Amerikaanse regisseur Kelly Reichardt verrassende portretten neer van vrouwen die zich koppig staande houden, ook al kunnen ze niet altijd hun omgeving naar hun hand zetten en worden hun – onuitgesproken – verlangens niet altijd ingelost.

In haar nieuwste productie Certain Women zijn het de levens van twee advocaten, een boerin en een (overambitieuze) moeder die elkaar kruisen. Laura (Laura Dern) is een aardse, nuchtere advocate die het aan de stok krijgt met een cliënt. Gina (Michelle Williams), moeder en echtgenote, zet alles op alles om haar droom van een zelfgebouwd huis te verwezenlijken, en de boerin (Lily Gladstone) heeft een oogje op Elizabeth (Kristen Stewart), een advocate die avondonderwijs voor volwassenen verzorgt.

Zorgvuldig en elegant smeedt Reichardt de verschillende verhaallijnen aaneen tot een subtiel vignet van alledaagse levens waarin de verlangens en teleurstellingen van de hoofdpersonen invoelbaar worden gemaakt; tegelijkertijd is de film een ode aan de vindingrijke can do-mentaliteit van de Amerikanen: geen van de hoofdpersonen zit bij de pakken neer.

ENGLISH
The lives of three women intersect in small-town America, where each is imperfectly blazing a trail.

Variety ✭✭✭✭✭
As with Reichardt’s more streamlined miniatures, regional detail accounts for much of the film’s lingering resonance, as her characters are molded by (and, in some cases, rail against) the landscape they inhabit.

KELLY REICHARDT

1964 | USA
Bekend van:
Night Moves (2013) | Meek's Cutoff (2010) | Wendy and Lucy (2008) | Old Joy (2006)

“Een van de meest bijzondere filmminiaturen van het jaar”

NRC

ratingratingratingrating

“Een bedachtzaam meesterstuk”

De Volkskrant

ratingratingratingrating